Bologna, "La Grassa"

Een heerlijk voorgerecht ......

Na veel en langdurig werken de afgelopen maanden, presenteer ik hierbij mijn vernieuwde website. Aan de uitgebreide info, verrijkt met leuke sfeerverhaaltjes, heb ik niets veranderd, maar een prettige en praktische aanvulling is het checken van de beschikbaarheid van een groot aantal accommodaties. Zo kunt u door middel van het aanvraagformulier direct een optie nemen op de gekozen accommodatie. Op het formulier is de boekingsprocedure duidelijk beschreven.

Verder vindt u in het blog leuk nieuws, interessante weetjes en aanbiedingen. Deze worden ook in de nieuwsbrief vermeld, waarin eveneens aanbevelingen staan voor bijzondere villa’s of appartementen. U kunt zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website of door een mail te sturen.

U vindt hier:

Informatie over de nieuwe accommodaties in ons programma

Advies en nieuws over aspecten van het reizen en verblijven in Italië, hoofdzakelijk gebaseerd op eigen waarneming c.q. belevenis

Ander nieuws dat voor de bezoekers van mijn website gewoon leuk of het weten waard is

Maar natuurlijk kunt u mij ook gewoon vrijblijvend even bellen op 035-6031516 of 0651496840.

Mijn belevenissen.........

Ik maakte pas op latere leeftijd kennis met Italië. Na wat bijzonder heftige gebeurtenissen had ik besloten het roer compleet om te gooien; dat omgooien begon met het volgen van een intensieve cursus Italiaanse taal en literatuur in de stad Bologna in de regio Emilia Romagna. Nou, dat beviel uitstekend, mag ik wel stellen……

Bologna is een grote, maar vriendelijke stad met de bijnaam "La Grassa", hetgeen betekent "de Vette". Deze naam ontleent zij aan de rijke culinaire traditie. Men zegt dat je in Bologna het lekkerst kunt eten van geheel Italië. De Bolognezen ontmoeten elkaar op de Piazza Maggiore, waar tevens de belangrijkste monumenten te vinden zijn. De indrukwekkende Gotische basiliek van San Petronio, het Palazzo Comunale, oftewel het gemeentehuis, de elegante Neptunusfontein, en het Archiginnasio (aanrader), waar ooit de oudste en ook in later tijden de beste universiteit van Europa was gevestigd. De gebouwen dateren uit 1088. Bezoeken dus, als uw belangstelling hier naar uitgaat!

Zelfs vandaag de dag nog is Bologna een zeer levendige universiteitsstad. Men loopt de ganse dag te paraderen met boeken onder de arm en bezoekt de bar waar Umberto Eco frequent zijn aperitief komt drinken en waar druk op een hoog niveau gediscussieerd wordt. Of men zit met medestudenten urenlang onder het genot van een of ander drankje gezellig te kletsen en de laatste roddels door te nemen. Gelooft u mij: studeren krijgt hier een geheel andere dimensie. Eigenlijk wil je niet meer naar huis……

Bologna is ook heel bekend vanwege de portici, de arcaden, die zich kilometers lang uitstrekken door het historisch centrum van de stad. De arcaden geven een aparte sfeer aan de stad (en ook gemak; toch lekker winkelen als het regent….). Een must: op een terras onder de arcaden een Prosecco drinken en de wereld, die in Bologna “bevolkt” is met chique dames en heren, aan u voorbij laten gaan.

Historisch centrum Bologna

Een andere karakteristiek van de stad is de warme kleur van de terracotta daken en de kleur van de stenen van de gebouwen. In het centrum, waar autoverkeer maar beperkt wordt toegelaten, zijn veel culturele en openbare instellingen gevestigd, zoals de beroemde universiteit (o.a. Dante, Petrarca, Tasso en Copernicus hebben hier gestudeerd), musea, bibliotheken etc. Het is ook een echte winkelstad met de prachtigste sieraden, antiek, de mooiste lingerie, schoenen en tassen (Tip: Neem eens een kijkje in een Furla winkel: tassen, sieraden en sjaals, op z’n Italiaans afgewerkt, dus echt goed, en minder prijzig dan de tassen van de beroemde ontwerpers).

Niet zo ver van deze stad, in een klein dorp, heeft E.T. de beschikking over een erg leuk, vrijstaand huis, Torre Fantini, uitermate geschikt voor een familievakantie.

Torre Fantini

Het huis ligt aan de rand van het dorp, met alle voorzieningen op loopafstand. U hebt de beschikking over een heerlijk zwembad met uitzicht. Het huis is bijzonder smaakvol ingericht.
Voor het volgende seizoen is er een leuke aanbieding:
voor het hoog- en middenseizoen 2016 is een korting van 5% op de wekelijkse huurprijs van toepassing.

Zwembad met uitzicht


Klikt u hier voor meer informatie over dit fantastische vakantieverblijf.
Een uitstekende keuze voor een redelijke prijs!

Het volgende is inbegrepen: op zondag introductie over de regio door een lokale gids, bezoek aan de tuin van het familie-palazzo, een klein diner bij aankomst (pasta, groentetaart, salade, fruitsalade, brood, water en wijn), alsmede een pakket eerste levensmiddelen (melk, koffie, thee, brood, biscuits, suiker, zout, water, fruit, eieren, olie, boter, jam, limonade en cereals).

Tip: een geweldige excursie vanuit uw tijdelijke verblijfplaats is de stad Ferrara:
Karel Capek schreef in zijn boek "Fogli Italiani": "Vanmiddag waren de straten van Ferrara een droom. Men zegt altijd: "Eerst Napels zien en dan sterven". Maar in Ferrara zou ik niet willen sterven, maar enkele weken willen leven. Leven in een van de bakstenen gebouwen, die aan de buitenkant een beetje op ongepleisterde graanschuren lijken, maar waar je vanaf schitterende loggia's op binnenplaatsen uitkomt met prachtige Ferrarese tuinen… Rechte straten met gekleurde luiken, rood, geel en groen, Romaanse zuiltjes, rode gebouwen, rode kerken…. Men loopt zonder doel, omdat men in een droom leeft".

Bovenstaande woorden zijn mij uit het hart gegrepen; er is weinig veranderd. Leest u de boeken van Giorgio Bassani er eens op na; als je daarna in Ferrara rondloopt lijkt alles herkenbaar en het is alsof je een rol in zijn boek vertolkt.

De schrijver Giorgio Bassani werd geboren in 1916 in een welgestelde Ferrarese familie van Joodse oorsprong. Na de 2e Wereldoorlog verhuisde hij naar Rome, waar hij grote bekendheid verwierf met zijn schrijversactiviteiten. In zijn werken (zijn oeuvre is niet groot) bestaan de vele gezichten van de stad Ferrara naast elkaar: die van de Joodse gemeenschap, de stad van de rijke burgers en die van de lagere klassen.
De in de romans geciteerde plekken, de straten, de pleinen, maken deel uit van het dagelijks leven, maar krijgen een speciale betekenis in de intriges van de verhalen.

Corso Ercole I d'Este is dan niet alleen de as van de Erculea buurt, "dritto come una spada" ("recht als een zwaard", citaat uit "Il Giardino dei Finzi Contini" ("De tuin van de Finzi Contini"), titel van het belangrijkste boek van Bassani), maar een weg die leidt naar het huis van de familie Finzi Contini; de muur van het kasteel doet de donkere en dramatische uren van de dag van het bloedbad herleven, waarin 11 burgers werden gedood. Een plaats waar men heden ten dage, net als in vroeger tijden, genoeglijk kan wandelen is op de "Mura degli Angeli" (de muren van de Engelen"). Deze muren fungeerden als schuilplaats voor de hoofdpersoon uit het boek "De tuin van de Finzi Contini’s” (het boek is tevens verfilmd). Kortom, de beschrijvingen in de boeken zijn zo levendig, dat alles in de stad te herkennen is…………..

Uw favorieten

Volg ons op Facebook

Disclaimer